Perhevapaauudistusta on kehitetty jo pitkään ja viimein elokuun ensimmäinen päivä 2022 uudistus tulee voimaan. Uudet perhevapaat koskettavat niitä perheitä, joiden lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen, tai joiden adoptiolapsi otetaan hoitoon 31.7.2022 tai sen jälkeen. Perhevapaiden uudistus on merkittävä monella eri tavalla, joista keskeisimpiä asioita tiivistämme tässä!
Perhevapaauudistuksen myötä tulee muutoksia
✨perhevapaiden jakamiseen: kahden vanhemman perheissä perhevapaiden jakaminen on tasa-arvoisempaa, kun molemmat vanhemmat saavat käyttöönsä saman verran vanhempainvapaata: 160 päivärahapäivää. Omasta kiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle tai huoltajalle enintään 63 päivärahapäivää. Lisäksi raskaana olevalle vanhemmalle myönnetään loppuraskauden sekä lapsen syntymän ajalle 40 päivää raskausvapaata. Lisäksi vanhemmalla on tarpeen tullen mahdollisuus erityisraskausrahaan. Yhden vanhemman perheissä taas vanhempi saa itse pitää kaikki vapaat. Perhevapaauudistus huomioi myös monikkoperheet pidemmillä vapailla. Perhevapaauudistus tuo joustavuutta myös esimerkiksi apilaperheiden tilanteeseen: päivärahapäiviä voi luovuttaa myös muille perheen huoltajille.
✨perhevapaiden kestoon: perhevapaiden yhteispituus pitenee entiseen järjestelmään nähden.
✨perhevapaista käytettävään termistöön: enää vapaita ei luokitella äitien ja isien vapaiksi, vaan myös perheet moninaisuudessaan huomioidaan huomattavasti paremmin. Perhevapaauudistuksen myötä vapaiden nimet muuttuvat raskausvapaaksi, vanhempainvapaaksi sekä hoitovapaaksi (ennen äitiysvapaa, isyysvapaa, vanhempainvapaa ja hoitovapaa).
✨uusi perhevapaajärjestelmä kannustaa esimerkiksi isiä jäämään perhevapaalle enenevässä määrin. Vaikka isiä on ennenkin kannustettu jäämään perhevapaalle esimerkiksi isyysvapaiden kautta, kahden vanhemman heteroperheissä äidit ovat käyttäneet edelleen noin 90 prosenttia perhevapaista.
Perhevapaauudistus tuo joustavuutta myös työelämään sekä työn ja perheen yhteensovittamiseen perhevapaiden ajalle!
osa-aikaista työntekoa perhevapaiden aikana helpotetaan: kahden vanhemman perheissä osa-aikaisten perhevapaiden suhteen ei enää vaadita, että molemmat vanhemmat pitävät osittaista vanhempainvapaata yhtä aikaa eri viikonpäivinä.
perhevapaita voi uudistuksen myötä jaksottaa lyhyemmille ja useammille jaksoille. Tämä voi helpottaa esimerkiksi yrittäjien perhevapaiden pitämistä, kun yritystoimintaa ja perhevapaita voi järjestellä uudella tavalla. Palkkatyössä käyvien vanhempien kannattaa myös keskustella perhevapaista työnantajan kanssa ja kysyä, mitkä eri vaihtoehdot jaksottamisen suhteen ovat omalla työpaikalla mahdollisia.
Jos kaipaat vanhempana juuri omaan tilanteeseesi sopivaa lisätietoa perhevapaista, suosittelemme lämpimästi selailemaan Kelan Elämässä -sivuja. Löydät sieltä selkeästi kuvattuna vastauksia erilaisiin perhevapaisiin liittyviin kysymyksiin.
👉 Esimerkkinä hyvä artikkeli elämässä.fi-sivuilla
Työnantaja: Kela on tehnyt uuden työkalupakin, joka tarjoaa tietoa myös työyhteisönne tarpeisiin!
👉 Löydät sen täältä
Myös Perhevapaalta työelämään -hanke tuottaa uuden oppaan työnantajien tueksi: oppaasta löytyy keskeiset tiedot siitä, miten työnantajan on hyvä varautua perhevapaisiin työyhteisössä. Opas esimerkiksi erittelee keskeiset asiat, mitä tulee ottaa huomioon ennen työntekijän perhevapaita, niiden aikana sekä vapailta takaisin työhön palatessa. Oppaassa myös kuvataan selkeästi uusi perhevapaajärjestelmä. Opas julkaistaan syyskuussa 2022, kannattaa pysyä kuulolla!
Tervetuloa perhevapaauudistus, odotamme innolla vakiintumistasi! 🥳
Pauliina Paija
Kirjoittaja työskentelee projektisuunnittelijana Perhevapaalta työelämään -hankkeessa ja kannustaa jokaista löytämään oman tapansa olla lapselle hyvä vanhempi: paras vanhempi on ennen kaikkea hyvinvoiva vanhempi!
Comentarios