top of page
Perhevapaalta työelämään

Mietityttääkö paluu työhön perhevapaan jälkeen?

Päivitetty: 5. toukok. 2021

Miten pärjään työelämässä perhevapaan päättyessä? Osaanko enää tehdä vanhaa työtäni parin vuoden kotona olemisen jälkeen? Onko osaamiseni riittävällä tasolla työmarkkinoiden näkökulmasta? Mitä tehdä tilanteessa, jossa ala, josta jäin perhevapaalle ei enää aiheuta intohimoja ja perhevapaa on päättymäisillään? Vastaavia kysymyksiä voisi luetella loputtomasti, mutta mikäli edellä kuvatut kysymykset tuntuvat tutuilta, et ole yksin! Valtaosa perhevapaalta työelämään palaavista henkilöistä kokee monenlaista epävarmuutta työmarkkinoiden vaatimuksiin liittyen.


Epävarmuus työelämään siirtymisessä koskettaa erityisesti juuri pitkään kotona perhevapaalla olleita vanhempia, joiden viimeisimmät kokemukset työelämästä ovat jo useamman vuoden takaa tai työkokemusta on toistaiseksi ehtinyt kertyä vähän. On luonnollisesti muistettava, että työmarkkinoiden nopeatempoisuuden sekä jatkuvan oppimisen vaatimuksen myötä epävarmuuden tunne työelämään siirtymisessä on normaalia myös lyhyempään perhevapaalla olleille. Moni perhevapaalla oleva vanhempi kaipaa apua oman tilanteensa kirkastamiseen ja voimavaroja epävarmuuden sietämiseen.



Kädellään päätä tukeva nainen pöydän ääressä kirja edessään.

Epävarmuus saattaa kummuta monesta eri syystä. Tilastojen valossa perhevapaa ja sen päättyminen on merkittävin nivelvaihe ihmisen työuran aikana, jolloin uranvaihtoja tapahtuu. Perheen perustaminen muuttaa usein ihmisten perusarvoja ja elämänkatsomusta. Se taas toimii ammatinvaihdon moottorina, jos perhevapaalta palaava ei enää koe vanhaa ammattiaan itselleen soveltuvana alana. Yllä mainittu työelämän murros jatkuvan oppimisen vaatimuksineen aiheuttaa painetta opiskella omaan työhön liittyviä asioita työssä olevillekin, saati sitten työmarkkinoilta jonkin aikaa poissa olleille! Olisikin erittäin tärkeää, että perhevapaalta palaaville tarjotaan mahdollisuus perehtyä omassa työssä ja ammatissa tapahtuneisiin muutoksiin jo ennen työelämään palaamista. Tämä vaatii uuden näkökulman omaksumista niin viranomaisilta, yhteiskunnan palveluvalikoimalta kuin työnantajiltakin.


Perhevapaa antaa myös aikaa ja mahdollisuuksia suunnitella omaa työuraa ja tulevaisuutta. Monen perhevapaalaisen kohdalla mahdollisesti jo pitkään ajatuksen tasolla muhineet näkemykset alanvaihdosta alkavat konkretisoitua. Silloin kannattaa punnita omista taustoistaan käsin, miten alanvaihdon kohdalla on järkevintä edetä. Opiskelu ja uuden alan opettelu opintojen kautta on käytetyin väylä kohti uutta alaa. Toisaalta alanvaihtoa voi suunnitella jo olemassa olevan osaamisen perusteella. Silloin on hyvä perehtyä esimerkiksi työnhakuun ja yrittäjyyteen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin. Työnhaku on mullistunut 2000-luvulla mm. sosiaalisen median kanavien myötä ja omien verkostojen hyödyntäminen on yhä merkittävämpi osa työllistymistä. Tässä yhteydessä lienee hyvä myös muistuttaa, että uutta työtä voi ja kannattaa hakea vanhan työsuhteen vielä ollessa voimassa, työstä työhön siirtyminen on aina helpompaa kuin työttömänä työllistyminen. Mahdollista yrittäjyyttä pohtiessa kannattaa perinteisten yritysmuotojen ohella huomioida nykyään mahdolliset pienyrittäjyyden muodot, kuten osuuskunnat ja laskutuspalvelut.


Mikäli edellä mainitut teemat koskettavat omaa elämäntilannettasi, hankkeemme tarjoamat palvelut ovat juuri sinua varten suunniteltuja. Palvelua järjestetään seuraavilla paikkakunnilla: Lohja, Vihti, Järvenpää, Kotka, Kokkola, Mikkeli, Savonlinna, Rovaniemi, Kittilä ja Tornio. Ilmoittaudu tästä linkistä rohkeasti mukaan palveluun! Palvelussa urasuunnittelun ammattilaiset antavat sinulle tärkeitä työkaluja sinua mietityttäneisiin epävarmuuksiin ja mahdollisimman sujuvaan siirtymään perhevapaalta takaisin työelämään.

Toni Ruokonen


Kirjoittaja työskentelee Perhevapaalta työhön -hankkeessa projektisuunnittelijana.

132 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page